Jolcia Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 BISZKOPT ORZECHOWY -5 jajek -5 czubatych łyżek cukru -3 czubate łyżki mąki krupczatki -10 dag orzechów włoskich mielonych -łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno , dodać cukier , żółtka , mąkę wymieszną z proszkiem i orzechy. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 C MASA SEROWA -1 kg dobrego sera mielonego ( ja dałam Mój ulubiony z Wielunia) -1/2 litra śmietany kremówki ( schłodzonej) -3/4 szklanki cukru -5 czubatych łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki mleka Ser utrzeć z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Do sera dodać kremówkę i wymieszać łyżką. Dodać żelatynę miksując mikserem. DODATKOWO PRZYGOTOWAĆ -puszkę brzoskwiń -słoik dzemu brzoskwiniowego -ciasteczka petit bery -czekolada mleczna lub gorzka UŁOŻENIE Biszkopt posmarować dżemem- wyłożyć połowe masy- ułożyć ciasteczka- położyć brzoswinie pokrojone w plasterki -wyłożyć resztę masy- posypać tartą czekoladą. Przepis dostałam od sąsiadki i piekłam na święta.Kto spróbował był zachwycony. Zdjęcie dodam wieczorkiem. Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Mniam - zapowiada się bardzo apetycznie, dzięki Jolu :) Cytuj
Jolcia Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Oto obiecane zdjęcie. Mam nadzieję ,że ktoś się skusi ;-) Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Wygląda na taki delikatny - super :D Cytuj
Jolcia Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Dorotko ciasto jest delikatne i nie słodkie ;-) Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Serniczek już zrobiony i zjedzony ;-) Jest pyszny, delikatny - tak jak piszesz Jolu i dobrze schłodzony fajnie sprawdza się w upały :biggrin: Dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.