Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Składniki:

- 50g cukru

- 0,5l śmietanki 35%

- 3 banany

- 400g mleka skondensowanego (w puszce! [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] )

- paczka herbatników

- 150g masła

- 2 opakowania śmietany fix

- gorzkie kakao

Na początku zrywamy etykietę z puszki mleka, bierzemy garnek do którego zmieści się puszka i zalewamy woda. Gotujemy mleko 2-3 godzinki ? im dłużej będziemy gotować tym nasz karmel będzie ciemniejszy (trzeba pilnować żeby puszka przez cały czas była znużona w wodzie, w przeciwnym wypadku będziemy musieli czyścić kuchnie, a tego nikt nie lubi ;P)

Teraz pora na nasze herbatniki. Trzeba je drobno pokruszyć ? możemy je wrzucić do michy i potraktować tłuczkiem, kruszyć palcami (nie polecam) albo użyć blendera (polecam). Pokruszone herbatniki trzymamy w misce i do nich dodajemy roztopione masło oraz cukier. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, którą przekładamy na tortownice i rozprowadzamy równomiernie (pamiętając o brzegach).

W tym czasie nasze toffi powinno być już gotowe. Postępujemy podobnie jak poprzednio ? zawartość puszki rozprowadzamy na naszej masie z herbatników. Wstawiamy tortownice do lodówki żeby toffi trochę ostygło (lub na balkon jeśli korzystamy z przepisu w zimę ;-)).

W międzyczasie kroimy banany na plasterki oraz przyrządzamy bitą śmietanę ? śmietany fixy wsypujemy do michy lub innego pojemnika (najlepiej o wysokich brzegach) dodajemy 2 łyżeczki cukru i miksujemy aż uzyskamy sztywna bita śmietanę (gdy odwrócimy nasz pojemnik ze śmietaną to nie powinna nam spać na ziemie).

Wyciągamy naszą tortownice z lodówki ? toffi powinno być już chłodne. Rozkładamy pokrojone w plasterki banany na warstwie toffi, a następnie przykrywamy to wszystko bitą śmietaną. Na koniec bierzemy sitko z drobnymi oczkami i przyozdabiamy wierz gorzkim kakaem (kakao?). Całość ląduje jeszcze raz do lodówki na godzinkę. Po tym czasie możemy się cieszyć smaczną bombą kaloryczną domowej roboty [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Smacznego!

Edytowane przez sernik

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.