tuttifrutti Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Maślane bułeczki drożdżowe (ok. 9 porcji):7g suchych drożdży1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtka600g mąki300ml mleka70g masłaszczypta soliNa wierzch:białkabrązowy cukierDrożdże wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem waniliowym. Kiedy drożdże poruszą nasz zaczyn, dosypujemy mąkę, wlewamy żółtka i dodajemy szczyptę soli. Teraz wyrabiamy dokładnie ciasto, przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w cieple.Piekarnik nastawiamy na 190°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, a z ciasta formujemy niewielkie bułeczki. Układamy na blasze pozostawiając parę centymetrów odstępu między bułeczkami (mnie na blachę 30x20 weszło 9 bułeczek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wierzchy bułek smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 20-30 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Smacznego! Cytuj
Gość wojtek22 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 Najlepsze i klasyczne bułeczki. Pychotka Cytuj
smakoszka02 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Mmmm bułeczki są przepyszne. Nigdy nie próbowałam ich robić. To by było wyzwanie! Cytuj
Gość deq102 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 Składniki: • 20 g świeżych drożdży (7 g suchych drożdży instant) • 100 ml ciepłego mleka • 375 g mąki tortowej • 50 g cukru pudru • 1 łyżeczka soli morskiej • 3 jajka + 1 roztrzepane jajko • 175 g bardzo miękkiego masła Wykonanie: Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut). Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc. Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (można też użyć dwóch mniejszych keksówek). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę. Cytuj
Klucha Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2013 Takie uwielbiam, moja mama robi, a do tego podaje jeżynowy dzem - oczywiście domowej roboty- są boskie, zwłaszcza na niedzielne leniwe śniadanie, do kubka kakao, hmmm. Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Będąc w niedzielę u mamy, postawiła ona na stole dokładnie takie same bułeczki :) Okazało się, że właśnie z tego przepisu, za ktory serdecznie dziękuję - dostałam zapas bułeczek do domu :D Cytuj
steffcio90 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 Uuuuuu uwielbiam takie :) Cytuj
Gość izimega Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Można to gdzieś kupić gotowe? :> Cytuj
Spoon Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Najlepsza frajda zrobić samemu i z dumą i smakiem zajadać :) Cytuj
pomidor_amor Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 ja dzisiaj bez śniadania a te bułki tak wyglądają :( Cytuj
holender_sho Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 kurde już od dłuższego czasu domowe wypieki chleba i bułek chodzą mi po głowie. może to właśnie teraz nadszedł ten moment :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi