Dorunia Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Ciasto proste,ale smaczne :) -3 budynie śmietankowe -2 łyżki cukru -4 galaretki(smak jaki kto lubi) -1 jajko -1 małe pudełko masła roślinnego -1 paczka biszkoptów Budynie gotujemy w 1 litrze wody z 2 łyżkami cukru.Zestawiamy garnek z ognia i do gorącego wsypujemy 2 galaretki,mieszamy dobrze,aby galaretki się rozpuściły. Odstawiamy na moment i do jeszcze ciepłej masy wbijamy jajko,dodajemy masło roślinne i mieszamy wszystko dokładnie mikserem.Tortownicę wykładamy namoczonymi wodą z cytryną i cukrem biszkoptami i wylewamy na nie masę budyniową...zostawiamy do stężenia i potem zalewamy rozpuszczonymi w wodzie 2 galaretkami :) Można też ułożyć na masę owoce i na nie wylać galaretki :) 1 Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 Ślicznie Ci dziękuję Doruniu za ten przepis, chętnie wypróbuję :) Cytuj
Magdalena Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 w jakiej ilości wody rozpuścić galaretki na masie ciekawy przepis :biggrin: Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Ja galaretki, które mają być wylane na górę rozpuszczam według przepisu podanego na opakowaniu, ale latem warto w mniejszej ilości wody (upały...) i myślę, że te 2 galaretki to tak w 700 ml, co Ty na to Doruniu? A mam jeszcze pytanie do Ciebie Doruniu, to masło roślinne jaką ma wagę, bo chciałam zamienić je na zwykłe i nie wiem czy dodać 20 czy 10 dag, myślisz że można zamienić roślinne na zwykłe? 🙂 Też mi się spodobał ten przepis, jak tylko Dorunia o nim wspomniała - zaraz zapytałam - bo zabrzmiał ciekawie :mrgreen: Planuję zrobić to ciasto na Boże Ciało 🙂 może dodam jeszcze truskawki, jak kupię ;-) Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Ja też zmniejszyłam ilość wody do galaretki...masz rację Dorotko te 700ml wystarczy w zupełności :) Dorotko masło roślinne to ma taką wagę jak palma więc możesz dać masło wcześniej wyjęte z lodówki,żeby miało pokojową temperaturę,bo inaczej szybko oziębi masę i ciężko będzie je rozprowadzić :) Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Doruniu, ślicznie dziękuję Ci za ten przepis, ciasto zrobiłam już dawno - było przepyszne 🙂 Prezentowało się tak: Cytuj
Gość patiist Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 Bardzo, bardzo, bardzo dobry przepis!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.