Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapraszam na pyszne gołąbki:

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego (łopatka)
  • 100 g ryżu basmati
  • połówka małej główki kapusty
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
Sos włoski:

  • puszka pomidorów
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano, tymianek, bazylia (najlepiej świeże)
  • 1 duża papryka
  • oliwa z oliwek
Przepis na gołąbki bez zawijania z włoskim sosem:

Zaczynamy od poszatkowania drobno kapusty (jeśli mamy starą kapustę, tzw. byczą głowę ? uprzednio poszatkowane liście obgotowujemy we wrzątku ok. 15 minut).....

resztę przepisu znajdziecie na: https://www.codogara....-wloskim-sosem/

post-25080-0-79723300-1338892772_thumb.j

  • 4 lata później...
Opublikowano

Świetnie! - Takiego przepisu właśnie szukałam!

Chcę zrobić gołąbki bez zawijania, ale nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który nie zawierałby oprócz ryżu, mnóstwa kaszy manny lub bułki tartej w podobnych ilościach. - Moja córka jest na diecie bez pszenicy (nie uczulenie, ale źle reaguje), więc żaden przepis nie był dobry. - Tutaj jest tylko 1 łyżka bułki tartej (może uda się bez niej obejść), więc na pewno nie zaszkodzi.

Dziękuję ?

Opublikowano

Zrobiłam, obeszło się bez bułki tartej :) Są pyszne!

Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco przepisu - zostały nam jeszcze tylko 2 sztuki, na jutro.

 

Polecam ten przepis, szczególnie tym, którzy muszą wyeliminować gluten z diety - naprawdę można obejść się w tym przepisie bez bułki.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kocham gołąbki  zarówno w wersji zawijanej jak i takiej bez. Wypróbuję koniecznie Wasze przepisy:)Jako fanka kuchni orientalnej zrobiłam jakis czas temu swoja wersję i bardzo chętnie podzielę się z Wami tym przepisem.

Składniki:

500 gram posiekanej białej kapusty
500 gram mięsa mielonego
1 średnia posiekana marchewka
7 ząbków czosnku
5 cm posiekanego korzenia imbiru
2 jaja
sól, pieprz
2 puszki pokrojonych pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
1 posiekana natka pietruszki
2 sztuki suszonego chilli
10 gram sproszkowanego curry
1 kiszona cytryna-opcjonalnie

Przepis na kiszone cytryny

Cytryny myjemy dokładnie pod ciepłą wodą. Następnie układamy w dużym słoju naprzemian z laskami cynamonu i zalewamy wrzątkiem z solą-w proporcjach na litr wody 3 łyżki soli.
Słój zakręcamy i czekamy minimum 4 tygodnie.
Efekt kiszenia jest zaskakująco pyszny.
Spróbujcie, nie bójcie się nowych połączeń smakowych!

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.