codogara Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zapraszam na pyszne gołąbki: Składniki: 60 dag mięsa mielonego (łopatka) 100 g ryżu basmati połówka małej główki kapusty sól, pieprz papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sos włoski: puszka pomidorów 1 mała marchewka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku oregano, tymianek, bazylia (najlepiej świeże) 1 duża papryka oliwa z oliwek Przepis na gołąbki bez zawijania z włoskim sosem: Zaczynamy od poszatkowania drobno kapusty (jeśli mamy starą kapustę, tzw. byczą głowę ? uprzednio poszatkowane liście obgotowujemy we wrzątku ok. 15 minut)..... resztę przepisu znajdziecie na: https://www.codogara....-wloskim-sosem/ Cytuj
Christina Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2017 Świetnie! - Takiego przepisu właśnie szukałam! Chcę zrobić gołąbki bez zawijania, ale nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który nie zawierałby oprócz ryżu, mnóstwa kaszy manny lub bułki tartej w podobnych ilościach. - Moja córka jest na diecie bez pszenicy (nie uczulenie, ale źle reaguje), więc żaden przepis nie był dobry. - Tutaj jest tylko 1 łyżka bułki tartej (może uda się bez niej obejść), więc na pewno nie zaszkodzi. Dziękuję ? Cytuj
Christina Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zrobiłam, obeszło się bez bułki tartej :) Są pyszne! Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco przepisu - zostały nam jeszcze tylko 2 sztuki, na jutro. Polecam ten przepis, szczególnie tym, którzy muszą wyeliminować gluten z diety - naprawdę można obejść się w tym przepisie bez bułki. Cytuj
PrzygodyGabi Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2017 Kocham gołąbki zarówno w wersji zawijanej jak i takiej bez. Wypróbuję koniecznie Wasze przepisy:)Jako fanka kuchni orientalnej zrobiłam jakis czas temu swoja wersję i bardzo chętnie podzielę się z Wami tym przepisem. Składniki: 500 gram posiekanej białej kapusty 500 gram mięsa mielonego 1 średnia posiekana marchewka 7 ząbków czosnku 5 cm posiekanego korzenia imbiru 2 jaja sól, pieprz 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego 1 posiekana natka pietruszki 2 sztuki suszonego chilli 10 gram sproszkowanego curry 1 kiszona cytryna-opcjonalnie Przepis na kiszone cytryny Cytryny myjemy dokładnie pod ciepłą wodą. Następnie układamy w dużym słoju naprzemian z laskami cynamonu i zalewamy wrzątkiem z solą-w proporcjach na litr wody 3 łyżki soli. Słój zakręcamy i czekamy minimum 4 tygodnie. Efekt kiszenia jest zaskakująco pyszny. Spróbujcie, nie bójcie się nowych połączeń smakowych! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.