vaiki Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2012 25 dag baraniny 0,5 szklanki octu z czerwonego wina ¼ szklanki oliwy z oliwek woda pęczek koperku, pietruszki, szczypiorku 2 garści świeżej kolendry 4 ząbki czosnku 4 cebule 2 papryki pomidory koktajlowe pieprz kolorowy sól Baraninę, pokrojoną w grubą kostkę, nacieramy solą, kolorowym pieprzem i roztartym czosnkiem. Posypujemy siekanym koperkiem, pietruszką, kolendrą orazszczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy octem z czerwonego wina oraz oliwą. Brak płynu uzupełniamy wodą. Wszystko razem mieszamy i marynujemy przez noc. Gdy baranina przejdzie aromatem ziół, rozpalamy grill. Smarujemy ruszt oliwą z oliwek, a na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno mięso, ósemki cebuli, paprykę i pomidory. Pieczemy, obracając co jakiś czas, aż szaszłyki dobrze się zrumienią. Dla lepszego efektu szaszłyki ułożone już na talerzach można skropić podgrzaną wódką i podpalić. Zdjęcie dopiero wstawię jutro :). Rosyjskie szaszłyki tak akurat na mecz Polska-Rosja. Doszukałam się tego na smakerze. A wieczorem zostaną wykorzystane pomysły na drinki :D! Cytuj
Smakosh Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Brzmi ciekawie, gdzie kupujesz baranine? Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Jadłam podobne u znajomych leśniczych - baranina delikatnie opieczona jest wspaniała! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.