BARBARELLA Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Salceson - ciasto Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyzki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jabłka twarde (dobre są antonówki) pokrojone w kostkę Wykonanie: Jajka ubić z cukrem. Potem dodać olej. Po chwili dodać wszystkie składniki sypkie tzn. mąkę, kakao, sodę, cynamon. Po wymieszaniu wszystkich składników dodać pokrojone w kostkę jabłka. Piec około 40 minut. Można posypać ciasto cukrem pudrem. Cisato: szybkie i proste w wykonaniu i naprawdę smaczne!! Polecam Cytuj
Gość evalia Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 chcialabym upiec to ciasto tylko nie wiem jaką blache mam przygotowac? Cytuj
BARBARELLA Opublikowano 28 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 najzwyklejszą - taką jak do jabłecznika czy karpatki. żadne korytko, tylko zwykła prostokątna. 8) :D Cytuj
Azalka Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Pyszne ciasto, no powiem nawet, że dla mnie to jest rewelacja. Ja go upiekłam w korytku i też było super bo ślicznie wysoko wyrósł (ja lubie takie wysokie ciasta) :lol: ,i wtedy ładnie wyglądają w nim kostki jabłuszek. I jeszcze jeden pozytyw, że szybko nie schnie, jest do ostatniej kruszynki świeży. Dzięki za przepis. Cytuj
BARBARELLA Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 cieszę się bardzo, że placuszek smakował!!!! lubię ten przepis, bo jest bardzo prosty i wyjdzie nawet takiej osobie, która piec nie umie!! :lol: Cytuj
jadwiga56 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 :lol: Przepis prosty, ciasto super, dzięki!! Cytuj
gosiek50 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 To musi być dobre ciacho idę to upiec i póżniej odezwe się jak wyszło Cytuj
gosiek50 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 To znowu ja :D Ciasto wyszło extra :-) Rodzince bardzo smakowało - zjedli wszystko kiedy było jeszcze ciepłe. Zaraz zabieram się do upieczenia drugiej blaszki :D Pozdrawiam Cytuj
monilek26 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Dziś miałam okazję skosztować tego ciasta u mojej mamy. Przyznaje, że jest rewelacyjne :D Nazwa jak najbardziej trafna :D Pozdrawiam Cytuj
isiaczek Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 To jest najlepsze ciasto na świecie. Zawsze sie udaje, nie trzeba kurczowo trzymać sie proporcji i do tego jest takie pyszne. Nawet po tygodniu (jeśli jakims cudem ostanie sie jakis kawałek) dalej jest wilgotne i puchate. Cos wspaniałego. To ciasto, bez którego moja rodzinka nie może się obejść. Cytuj
ajaj Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 No to ja poprosze o jakas fotke. Musze widziec jak wyglada ten rewelacyjny salcesonik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi