Sosnowiczanka Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2012 :happy: Witam wszystkich bardzo serdecznie i juz a teraz do tematu zrobiłam w tm roku pierwsze ogóraski kiszone i wyszły mi puste w środkach czy to gatunek ogórka czy to ja cos żle robie prosze o rady i porady a moze wasze przepisy na ogórek w słoju Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Witaj 🙂 To, że ogórki są puste w środku po ukiszeniu podobno zależy od gatunku ogórków niestety... ogórki mogą być też przenawożone... źle przechowywane... Niektórzy twierdzą, że aby temu zapobiec trzeba postępować tak: - obcinać końcówki ogórków, aby gaz nie gromadziłby się w środku ogórka; - do kiszenia używać soli niejodowanej; - nie kisić bardzo dużych ogórków; - nie zrywać ich po deszczu; - po zerwaniu należy zalać je zimną wodą i moczyć przez około 4 godziny; - przed kiszeniem ogórki można nakłuć wykałaczką; - ogórki w beczce lub w słoju powinny być uciśnięte i całe zalane solanką; - podczas kiszenia ogórki nie powinny mieć dostępu do światła; - podobno najlepiej układać ogórki w pozycji pionowej, chociaż tutaj zdania są podzielone, bo niektórzy twierdzą, że puste ogórki były te, które ułożone były właśnie pionowo... hmm... Słyszałam, że ostatnio "modne" stało się kiszenie ogórków w plastikowej dużej butelce po wodzie mineralnej (5 litrowej). Ogórki i przyprawy łatwo wkłada się do środka butelki, potem zalewa solanką, zakręca i przykrywa kocem (aby nie widziały słońca). Ogórki są pod ciśnieniem i szybko się kiszą. Potem jak już są ukiszone można wyciągać widelcem do sprawdzenia czy to już? ;-), a potem odcinamy górę i wyciągamy ogórki 🙂 Sama jeszcze w niej nie kisiłam, ale zamierzam w tym roku... butelkę już mam :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.