AnnaK Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Chcę pokazać Wam koszyczki z lawendy. Zrobiłam je wczoraj i obdaruję nimi bliskie mi osoby. Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 WoW! :blink: Rewelacyjne, pierwszy raz coś takiego widzę - piękne Aniu BRAWO :D Cytuj
figiel Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Ale cudeńka !! , czy łatwo się robi takie koszyczki ? można z innych żiół ? Cytuj
minia51 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Ale ładne, mam w ogrodzie lawendę, jak takie coś się robi? Cytuj
AnnaK Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Dziękuję bardzo za miłe słowa. Cytuj
AnnaK Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Dla zainteresowanych podaję sposób wyplecenia koszyczków. Sciąć 22 kwiaty lawendy na długich łodyżkach. Oberwać boczne listki. Przygotować wstążeczkę 0,5cm o długości około 100 cm. Zebrać w bukiecik i mocno związać wstążką jak najbliżej kwiatów (jedeń koniec bardzo krótki) Zagiąć łodyżki dookoła kwiatów. Zaczynamy wyplatanie. Długi koniec wstążki przekładamy pod dwiema łodygami, następnie nad dwiema, pod dwiema itd. zawsze co dwie łodygi. Na początku i na końcu pleciemy bardzo ścisło, a im bliżej środka tym trochę luźniej. To wszystko. Sądzę, że z innych ziół można też zrobić koszyczki, ale łodygi muszą być giętkie żeby nie pękły podczas zaginania. Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 WoW, piękne to, dzięki za dokładne wyjaśnienie, pozdrawiam 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi