AnnaK Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2012 Te ogóreczki to słońce na zimowym stole. 5 kg ogórków 6 szklanek wody 1 łyżka gorczycy 1 szklanka octu 10% 40 dag cukru 1 cebula 3 łyżki soli 15 gram kurkumy kilka liści selera korzeniowego Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Z wody, octu, cukru, kurkumy i soli zrobić zalewę. Zagotować zalewę i ostudzić. Na dno słoików włożyć liście selera i posypać ziarnkami gorczycy. Następnie wkładać ogórki, a na nich plasterki cebuli. Zalać zimną zalewą i pasteryzować 10 minut. Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2012 Ciekawy przepis chętne go wypróbuję 🙂 A mam pytanie tak dużo kurkumy ma być? Jedno opakowanie kurkumy ma około 20 gram. Cytuj
AnnaK Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2012 Dzięki za zwrócenie uwagi Dorotko.Przepraszam za błąd. Czy można poprawić przepis? Kurkumy ma być 15 gram Cytuj
AnnaK Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 Wielkie dzięki. :biggrin: Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 Dzięki Aniu 🙂 Twój przepis spodobał mi się od razu, i patrząc po składnikach, że wszystko akurat mam - w ciągu kilku sekund postanowiłam, że zrobię te ogórki i już o 16.00 moje ogóreczki były gotowe :biggrin: Jak już się zabrałam za ogórki, to zrobiłam jeszcze 2 sałatki z ogórkami w roli głównej ;-) Tak myślałam, że coś za dużo tej przyprawy. Porównałam potem składniki z innych przepisów, zważyłam sobie ile waży 1 pełna łyżeczka kurkumy (3 gram) i dałam tak jak mówisz (odczytałam Twoje myśli :happy:). Ja dałam 7,5 gram, bo zrobiłam te ogórki z połowy przepisu, wszystko dzieliłam na pół. Wyszły mi 4 duże słoiki (900 ml). Ogóreczki wyglądają bardzo apetycznie i bardzo fajną nazwę mają - słońce na zimowym stole - bardzo mi się podoba :grin: Dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Moje ogóreczki prezentują się tak: Serdecznie pozdrawiam 🙂 Cytuj
AnnaK Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Dorotko, Twoje ogórki to jest SŁOŃCE SŁOŃC ! Prawda, że wyglądają wesolutko? Pozdrawiam :biggrin: Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Dzięki Aniu :D Tak, zgadza się - te ogóreczki wyglądają wesolutko :) Również pozdrawiam :D Cytuj
alkara Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Zrobiłam ogórki wg Twojego przepisu, tylko zamiast kurkumy dałam curry; wczoraj otworzyłam je do obiadu; były wyśmienite:) dziękuję za przepis; z pewnością za rok znów zrobię ogórki w tyn sposób; Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Cieszę się, że ogóreczki smakowały 🙂 Ja też kiedyś robiłam ogórki z curry i pamiętam, że były pycha, pozdrawiam :) Cytuj
Pompeja Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2012 Żebym doba miała więcej godzin to bym wypróbowała, świetnie wyglądają! Cytuj
Gość deq102 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2013 Składniki ogórki Zalewa: 3 szkl wody 2 szkl octu 2,5 szkl cukru 2 łyżki soli 1 łyżka kurkumy :* Etapy przygotowania Składniki zalewy zagotować. Do słoiczków dać ząbek czosnku, koper, obrane ogórki (małe) lub większe pokrojone w ćwiartki. Ciasno ułożyć. Zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować od 15-20 minut. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.