Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te ogóreczki to słońce na zimowym stole. 5 kg ogórków 6 szklanek wody 1 łyżka gorczycy 1 szklanka octu 10% 40 dag cukru 1 cebula 3 łyżki soli 15 gram kurkumy kilka liści selera korzeniowego Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Z wody, octu, cukru, kurkumy i soli zrobić zalewę. Zagotować zalewę i ostudzić. Na dno słoików włożyć liście selera i posypać ziarnkami gorczycy. Następnie wkładać ogórki, a na nich plasterki cebuli. Zalać zimną zalewą i pasteryzować 10 minut.post-7505-0-59926300-1343304656_thumb.jp

Opublikowano

Dzięki za zwrócenie uwagi Dorotko.Przepraszam za błąd. Czy można poprawić przepis? Kurkumy ma być 15 gram

Opublikowano

Dzięki Aniu 🙂 Twój przepis spodobał mi się od razu, i patrząc po składnikach, że wszystko akurat mam - w ciągu kilku sekund postanowiłam, że zrobię te ogórki i już o 16.00 moje ogóreczki były gotowe :biggrin: Jak już się zabrałam za ogórki, to zrobiłam jeszcze 2 sałatki z ogórkami w roli głównej ;-) Tak myślałam, że coś za dużo tej przyprawy. Porównałam potem składniki z innych przepisów, zważyłam sobie ile waży 1 pełna łyżeczka kurkumy (3 gram) i dałam tak jak mówisz (odczytałam Twoje myśli :happy:). Ja dałam 7,5 gram, bo zrobiłam te ogórki z połowy przepisu, wszystko dzieliłam na pół. Wyszły mi 4 duże słoiki (900 ml). Ogóreczki wyglądają bardzo apetycznie i bardzo fajną nazwę mają - słońce na zimowym stole - bardzo mi się podoba :grin: Dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dorotko, Twoje ogórki to jest SŁOŃCE SŁOŃC ! Prawda, że wyglądają wesolutko? Pozdrawiam :biggrin:

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zrobiłam ogórki wg Twojego przepisu, tylko zamiast kurkumy dałam curry; wczoraj otworzyłam je do obiadu; były wyśmienite:) dziękuję za przepis; z pewnością za rok znów zrobię ogórki w tyn sposób;

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Składniki

  • ogórki
  • Zalewa:
  • 3 szkl wody
  • 2 szkl octu
  • 2,5 szkl cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka kurkumy
:*

Etapy przygotowania

Składniki zalewy zagotować.

Do słoiczków dać ząbek czosnku, koper, obrane ogórki (małe) lub większe pokrojone w ćwiartki. Ciasno ułożyć.

Zalać ciepłą zalewą.

Pasteryzować od 15-20 minut.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.