aanutka Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Składniki: szklanka mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 25 dag margaryny, 4-5 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, starta skórka z cytryny, rodzynki, tłuszcz i tarta bułka do formy /albo papier do pieczenia/ Wykonanie: Jaja ubić /mikserem/ z cukrem zwykłym, dodać wymieszane 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Miksować dalej. Zagotować margarynę i gorącą wlewać do ciasta, nadal ubijając. Dodać skórkę cytrynową i sparzone rodzynki. Wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej formy /ja piekę w keksowej - podłużnej/. Posypać cukrem pudrem. Cytuj
p.u-m.a Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 hej robiłam babkę i wyszedł mi zakalec.Co zrobiłam źle co?Mam inny przepis na babkę cytrynową,raz ją zrobiłam była suupppeeerr,ale potem same zakalce co ja robie nie tak?? Cytuj
aanutka Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Piekarnik musi być nagrzany - do ok.200 stopni. I nie otwieraj go przez pierwsze 15-20 minut. Potem sprawdź patyczkiem, czy będzie suchy /patyk/ po wyjęciu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.U mnie zakalec nie wychodzi - to ulubiona babka mojej rodziny! Pozdrawiam:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi