Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Wiem właśnie Miniu, miałam Ci napisać, że teraz znowu jest dużo grzybków, mąż wczoraj nazbierał dużo dużych podgrzybków, kozaków, mniejszych maślaczków i nic nie było robaczywe, nic nie odrzuciłam :) Warto jeszcze iść na grzyby 🙂

Opublikowano

Szkoda... Zauważyłam własnie mniejszy ruch w lesie... ale myślałam, że coś jeszcze urośnie bo jest ciepło 7 st. C. w nocy... Tymczasem u nas pod modrzewiem rosną kolejne okazy :mrgreen: tzw. żółte maślaki, wczoraj robiłam z nich zupkę - pyszna 🙂 post-8-0-54643800-1351073227_thumb.jpg

Opublikowano

Wczoraj po obiedzie poszłyśmy z mamą na spacer do pobliskiego lasu i znalazłyśmy opieńki...pobiegłam do domku po koszyki i okazało się,że było ich 4 wielkie kosze...dzisiaj robiłyśmy sałatkę i po kaszubsku :)

Opublikowano

Piękne maślaczki . Nie jadłam jeszcze zupy ze świezych grzybów , tylko z suszonych . U nas też opieńki młode zaczęły rosnąć i prawdziwki troszkę ,ale starsznie robacze .Chyba te mgły im zaszkodziły .Co do opieniek to wiem , ze idą przede wszystkim na sałatki i marynaty...sama nie jem ;)

Opublikowano

ja zbieram opieńki i robię z nich mrożonki. Potem dodaję do bigosu, do farszów, do zupy, pyszny sosik, a nawet i zupę z samych opieniek z łazankami, ale żeby ładnie pachniała dodaję 3 suszone grzybki.Mam zamrożone ponad 20 woreczków z różnymi porcjami te mniejsze porcje dodaję do zupy, te większe na zupę czy do farszu. Ważne jest, żeby pierwszą wodę po obgotowaniu wylać, przepłukać grzyby na sitku i ponownie gotować ok. 20 min. , wtedy można dopiero mrozić.

Opublikowano

opieńki do farszu mrożę przekręcone przez maszynkę do mięsa (z większymi otworami ale można i w zwykłej). W zimie wyciągam wieczorem na sitko, żeby się rozmroziły i obciekła z nich woda.. Na zupę, sos czy do bigosu mrożę pokrojone na małe kawałki, rozmrożą się podczas gotowania.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.