Dorota Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 O! To fajnie Doruniu, daleko nie musiałyście wychodzić, a zbiory udane :) Cytuj
minia51 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 Dorotko wczoraj byłam w Ossach ale na podgrzybkach, plon taki, że załadowałam suszarkę do grzybów, teraz po deszczu wychodzą takie małe, ale i większych też było trochę Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 Wiem właśnie Miniu, miałam Ci napisać, że teraz znowu jest dużo grzybków, mąż wczoraj nazbierał dużo dużych podgrzybków, kozaków, mniejszych maślaczków i nic nie było robaczywe, nic nie odrzuciłam :) Warto jeszcze iść na grzyby 🙂 Cytuj
AnnaK Opublikowano 22 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Takie grzybki urosły na karpie ściętego perukowca. Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 O! Piękny widok, jest na co popatrzeć - piękne kolory jesieni 🙂 Cytuj
figiel Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Wróciłam z grzybów . To był chyba ostatni wypad do lasu . SEZON GRZYBOWY UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY !:) Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Szkoda... Zauważyłam własnie mniejszy ruch w lesie... ale myślałam, że coś jeszcze urośnie bo jest ciepło 7 st. C. w nocy... Tymczasem u nas pod modrzewiem rosną kolejne okazy :mrgreen: tzw. żółte maślaki, wczoraj robiłam z nich zupkę - pyszna 🙂 Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Wczoraj po obiedzie poszłyśmy z mamą na spacer do pobliskiego lasu i znalazłyśmy opieńki...pobiegłam do domku po koszyki i okazało się,że było ich 4 wielkie kosze...dzisiaj robiłyśmy sałatkę i po kaszubsku :) Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 WoW! Jaka ilość Doruniu 🙂 Ja muszę się przyznać, że jeszcze ich nie jadłam... Cytuj
figiel Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Piękne maślaczki . Nie jadłam jeszcze zupy ze świezych grzybów , tylko z suszonych . U nas też opieńki młode zaczęły rosnąć i prawdziwki troszkę ,ale starsznie robacze .Chyba te mgły im zaszkodziły .Co do opieniek to wiem , ze idą przede wszystkim na sałatki i marynaty...sama nie jem ;) Cytuj
minia51 Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 ja zbieram opieńki i robię z nich mrożonki. Potem dodaję do bigosu, do farszów, do zupy, pyszny sosik, a nawet i zupę z samych opieniek z łazankami, ale żeby ładnie pachniała dodaję 3 suszone grzybki.Mam zamrożone ponad 20 woreczków z różnymi porcjami te mniejsze porcje dodaję do zupy, te większe na zupę czy do farszu. Ważne jest, żeby pierwszą wodę po obgotowaniu wylać, przepłukać grzyby na sitku i ponownie gotować ok. 20 min. , wtedy można dopiero mrozić. Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 O! to tego nie wiedziałam, co trzeba zrobić przed mrożeniem z opieńkami, dzięki Miniu 🙂 Cytuj
minia51 Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 opieńki do farszu mrożę przekręcone przez maszynkę do mięsa (z większymi otworami ale można i w zwykłej). W zimie wyciągam wieczorem na sitko, żeby się rozmroziły i obciekła z nich woda.. Na zupę, sos czy do bigosu mrożę pokrojone na małe kawałki, rozmrożą się podczas gotowania. Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 Też fajny pomysł z tym wcześniejszym mieleniem grzybów, dzięki 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.