Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt: 15 dag mąki, 15 dag cukru, 8 jajek, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 8 łyżek przegotowanej, wystudzonej wody. Białka z wodą i szczyptą soli ubić na wysoką pianę. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy, aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i dodać do ubitej masy, delikatnie wymieszać łyżką. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto z formą położyć do góry dnem na ściereczce i pozostawić do wystygnięcia. Przekroić ciasto na połowę i nasączyć obie części ponczem. Poncz: 7,5 łyżki rumu, 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej. Ponczu powinno być ok 0,5 szklanki. Masa: 1 kostka masła, 2 jajka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, 7,5 łyżki rumu, 4 łyżki polewy (przepis na polewę jest podany poniżej). Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem. Ciągle miksując powoli ciurkiem wlewać masę jajeczną do utartego masła. Następnie dodać kakao, rum, cukier waniliowyi polewę. Polewa czekoladowa: 10 łyżek cukru, 2 łyżki kakao, 0,5 kostki margaryny, 10 kostek czekolady gorzkiej, 6 łyżek wody Margarynę, cukier, wodę połaczyć w garku i zagotować stale mieszając. Zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać aż czekolada się rozpuści. Przekładanie: Nasączone ponczem połówki biszkoptu przełożyć masą rumową. Na wierzch zostawiamy ok 3 łyżek kremu, który wykładamy, a na to polewamy przestudzoną polewę. Smacznego!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.