Basia K Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2012 <p>Nie wiem,czy już nie podawałam tego przepisu,bo mam go (zaraz sprawdzę dokładnie...) od 1993 roku ( z Biblioteczki Poradnika Domowego) a tak bardzo go lubię,że przynajmniej raz w sezonie muszę go upiec. -Kostka margaryny -Szklanka cukru + 2 łyżki cukru do piany -3 jaja -2 szklanki mąki pszennej -2-3 łyżki śmietany -łyżeczka proszku do pieczenia -ok 1 kg śliwek węgierek Margarynę rozetrzec z cukrem i nie przerywając ucierania dodac kolejno żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę.Ciasto powinno byc gęste. Ubic pianę z białek.Odłożyc 3-4 łyżki piany,a resztę wymieszac z ciastem. Wylac do formy. Na wierzchu ułożyc skórkami do dołu przepołowione i wydrylowane śliwki. Ubic pozostałą pianę z dwiema łyżkami cukru i posmarowac nią wierzch upieczonego ciasta. Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Wygląda smakowicie to ciasto, dzięki Basiu jak tylko będę miała śliwki to się skuszę 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Witam 🙂 Ciasto upieczone i już zjedzone ;-) A wyglądało tak: Pyszne to ciasto, dodatkowo proste i szybkie do zrobienia, dzięki Basiu za ten przepis 🙂 Pozdrawiam Cytuj
Basia K Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Cieszę się,Dorotko,że Ci smakowało. Pięknie wyrosło :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.