joe_cooker Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Nie znam chyba ani jednej osoby, ktora do "malej wodeczki"odmowilaby kawalka tego niezwyklego przysmaku zza wschodniej granicy. Dla przygotowania sała potrzebna jest doskonalej jakosci slonina najlepiej grubosci okolo 5 centymetrow. przygotowac nalezy takze spora ilosc soli, ostra papryke w proszku i czosnek. W pierwszej kolejnosci przygotowac nalezy zalewe. Do gotujaacej sie wody nalezy dodac sol w proporcji 1 szklanka na 1 litr wody. Mozna latwym sposobem sprawdzic, czy proporcje solanki sa dobre, wystarczy wrzucic do wody surowe jajo, jesli nie tonie, solanka jest w sam raz. Wystudzona zalewa nalezy zalac slonine i moczyc w niej 3-4 dni. Po tym czasie nalezy slonine wyjac i w swiezej wodzie gotowac ja przez okolo 30 minut poczym wyjac, wystudzic i natrzec solidnie czosnkiem utartym z mielona ostra papryka i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem nalezy dobrze schlodzic w lodowce. Podawac pokrojona w najciensze, jak tylko sie da plasterki zapijajac dobrze zmrozona wodeczka, z umiarem rzecz jasna :-) Cytuj
paczek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Witam:) Znam ta przekaske, jest po prostu w deche!! Troszke inaczej ja robie ale smak jest nie do opisania:) Do wlasnie takiej grubej sloninki wtykam pokrojony czosnek( jak ktos nie lubi czosnku to nie musi dodawac), nastepnie wkladam ja do miseczki i porządnie nacieram sola. Sloninka jest miekka wiec latwo sol sie do niej klei.Na koniec jeszcze posypuje tak konkretnie sala i razem z miska wstawam na 3-4 dni do zamrazalki. Po tym czasie ja wyciagam i tu troszke pracy czeka. Trzeba ja obskrobac z tej soli. Moja znajoma plucze ja pod woda ale ja jednak wole wersje na sucho:). Nastepnie jak w/w przepisie kroje na bardzo cieniutkie platserki. Zamrozona bardzo ladnie sie kroi. Na koniec to moja wersja:) posypuje pokrojona w piorka cebulke i kropie octem. Az mi teraz slinka cieknie na sama mysl. Polecam..pychota. Pod wodeczke jak najbardziej:) Cytuj
figiel Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Znam tę wersję ostatnią :) .. w moim regionie jadano kiedyś w ten sposób szynkę soloną, wędzoną własnej roboty - pieprz , cebula i ocet --- pyszne to było !! ... Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2013 :)) znane znane.. ale pod śmieszną nazwą z Ukrainy - snikers ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.