Mariposa1976 Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 Witajcie To mój pierwszy przepis który zamieszczam,więc proszę,bądzcie wyrozumiali 🙂 . Niestety nie mam fotki tych ogórków,ale postaram się opatrzyć w miniaturki następne przepisy (o ile będą :grin:). Ten przepis jest bardzo łatwy i mało pracochłonny. 4 kg ogórków 8 cebul 4 łyżki kucharka (lub innej podobnej przyprawy) Ogórki pokroić w talarki (jak na mizerię),wymieszać z kucharkiem i odstawić na co najmniej 2h. Następnie: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 2 przeciery pomidorowe w słoiczku Wodę z odstałych ogórków odcedzić (ja wyciskałam ogórki). Wymieszać z resztą podanych składników. Przekładać do słoików i zagotować w zależności od upodobań od 5 - 15min. Ja lubię chrupiące ogóreczki więc gotowałam ok 7min. Jeszcze jedno... Moja ciocia podpowiedziała mi,że olej można najpierw doprowadzić do wrzenia a potem przestudzić,to ogólnie przetwory z nim,nie tylko ogórki, w późniejszym okresie nie będą miały posmaku "zjełczałego" oleju. Ja jednak poszłam na łatwiznę i tego nie zrobiłam. Zobaczymy... Życzę SMACZNEGO!!!! Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 Witaj na forum :D Ciekawy przepis, dziękuję, jak tylko będę miała ogórki to się skusze na ten przepis, bo zapowiada się smakowicie, pozdrawiam :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 Mam pytanie. Czy ogórki maja byc obrane? Pozdrawiam. Cytuj
Mariposa1976 Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 Ogórki mają być obrane ze skórki tak jak na mizerię. Mi ten przepis bardzo smakuje,ale np mojej babci już nie... Gust gustowi nie jest równy :) Życzę smacznego i dziękuję za powitanie :) Cytuj
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Nie kazdy tez obiera do mizerii ogorki ;) Przepis ciekawy i zaintrygowalo mnie jak te ogorki beda smakowac na chrupiaco wiec na pewno sprobuje. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.