Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chlebek PITA Składniki: 25 dkg mąki pszennej 2,5 dkg drożdży łyżka oleju sól Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie). Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Nadzienie do chlebka wg uznania. Smacznego.

  • 11 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

zrobiłam chlebek wedle przepisu-jest rewelacyjny!!!!Po odkrojeniu wierzchu srodek pusciutki-idealny do nadziewania. zachecam do zrobienia z podwójnej porcji.:P podziekowania dla autora przepisu-5pkt

Opublikowano

Dzień dobry ,witam wszyskich miło w ten deszczowy poranek ,robiłam ten chlebek ,ale cos nie wyszedł taki jak na zdjeciach,dlaczego?na ile stopni nastawic piekarnik i jak długo go nagrzwać i nie wiem dlaczego taki twardawy był,czy ktos mi doradzi co żle zrobiłam dziekuje za kazda odpowiedz.Ale pomimo mojego "kalectwa kulinarnego" odziwo wszyskie chlebki znikły i smakowało .moze dla tego ze domownicy byli bardzo głodni papa

Opublikowano

Przepraszam że tak późno Ci odpisuję ale właśnie wróciłam z pracy :D Syn piecze tak jak pizzę w temperaturze 180/200* A może ciasto było za cienkie , bo jak robił pierwszy raz też zrobił cienkie i wyszły sucharki :-)

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne.

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne.

Pita w sumie powinnna być w miarę cienka a charakteryzuje ją kieszonka powietrza w środku. Chlebek się rozcina i w tę kieszonką wkłada się nadzienie.

  • 4 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.