AlCIA111 Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Chlebek PITA Składniki: 25 dkg mąki pszennej 2,5 dkg drożdży łyżka oleju sól Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie). Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Nadzienie do chlebka wg uznania. Smacznego. Cytuj
Marcin Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Dwa przydatne linki: Sałatka na zimę !!! (podobno nadaje się do chlebka PITA) Kebab taki jak w pizzeri (tam też można znaleźć przepis na nadzienie do chlebka) Cytuj
mac51 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 A tak taki chlebek wyglada :grin: Cytuj
bell Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 zrobiłam chlebek wedle przepisu-jest rewelacyjny!!!!Po odkrojeniu wierzchu srodek pusciutki-idealny do nadziewania. zachecam do zrobienia z podwójnej porcji.:P podziekowania dla autora przepisu-5pkt Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Mój syn z synową też go robili :P Tylko nie pochwalili :-) Mówią że nie będą się rejestrować dla jednego postu :lol: a jak coś to na smaczny i i pichcą a mama niech chwali :razz: Cytuj
mela Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Dzień dobry ,witam wszyskich miło w ten deszczowy poranek ,robiłam ten chlebek ,ale cos nie wyszedł taki jak na zdjeciach,dlaczego?na ile stopni nastawic piekarnik i jak długo go nagrzwać i nie wiem dlaczego taki twardawy był,czy ktos mi doradzi co żle zrobiłam dziekuje za kazda odpowiedz.Ale pomimo mojego "kalectwa kulinarnego" odziwo wszyskie chlebki znikły i smakowało .moze dla tego ze domownicy byli bardzo głodni papa Cytuj
Katarzyna Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Przepraszam że tak późno Ci odpisuję ale właśnie wróciłam z pracy :D Syn piecze tak jak pizzę w temperaturze 180/200* A może ciasto było za cienkie , bo jak robił pierwszy raz też zrobił cienkie i wyszły sucharki :-) Cytuj
amelcia Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne. Cytuj
gatita Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Piekłam pitę z troszkę innego przepisu i niestety mi nie wyszła, nie zrobiły się poduchy powietrza tak jak powinny ;) Ale może spróbuję z tego przepisu ? Cytuj
gatita Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne. Pita w sumie powinnna być w miarę cienka a charakteryzuje ją kieszonka powietrza w środku. Chlebek się rozcina i w tę kieszonką wkłada się nadzienie. Cytuj
Novinha Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Super przepis! Łatwy, tani i szybki! Chyba zrobiłam mały błąd i te bardziej rozwałkowane kawałki nie mają kieszonek, ale kilka wyszło idealnie. Cytuj
Magdalena Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Upieklam wczoraj polecam super Magdalena!!! :) Cytuj
DoDomku Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Ja też spróbowałam i jest naprawde świetny! Nie dość ze łatwy w przyrządzeniu,to jeszcze bardzo szybko się piecze. Polecam każdemu. Cytuj
Imbir Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Wcześniej robiłam z innego i wyszedł suchar, ale ten jest rewelacyjny :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.