Beella Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Składniki: 2duże kalafiory 3papryki czerwone 3 duże cebule 2łyżki soli pieprz czarny w ziarnach ziele angielskie liść laurowy Zalewa: 7szklanek wody 2szklanki octu 2szklanki cukru łyżeczka papryki chilli Przygotowanie: Kalafiory umyć,podzielić na różyczki.Cebulę obrać pokroić w pół księżyce,paprykę oczyścić pokroić w paski.Wszystkie warzywa włożyć do miski posypać solą,wymieszać i odstawić na 6godzin co jakiś czas mieszając.Zalewę ugotować z podanych składników i wystudzić.Słoiki umyć do każdego włożyć liść laurowy,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,włożyć warzywa i zalać przygotowaną zalewą.Pasteryzować 20min. Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 O! Super - kolejny przepis do wypróbowania - dziękuję Beella :D Mam jeszcze pytanko, ile słoików wyjdzie z tych podanych składników, tak jak na zdjęciu 4 po 600-700 ml? Pozdrawiam :) Cytuj
Beella Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Dorotko 8 słoików mi wyszło 700ml 🙂 .Wszystko zależy od tego jakie duże kalafiory kupisz,moje dwa kalafiory po czyszczeniu i podzieleniu na różyczki ważyły 2kg. Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 O! to dużo wyszło - fajnie 🙂 Tak pytam o te słoiki, bo mi ich już w piwnicy brakuje :happy: Rzeczywiście duże te kalafiory kupiłaś 🙂 Ja ostatnio kupiłam takie, że 1 kalafior po oczyszczeniu z liści ważył 50 dag, a największy może 80 dag. Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam 🙂 Cytuj
Beella Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Drogie są te kalafiory :dry: ale ten przepis mi tak siedział w głowie że musiałam zrobić ;-) A co do słoików to mi już zostały tylko takie 700ml i 1l więc kładę w to co mam ;-) Jeszcze dynia została do włożenia w słoiki,ale myślę że tak pod koniec września dopiero 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2012 Moja sałatka jest już gotowa i prezentuje się tak: Beella dziękuję za ten fajny przepis i pozdrawiam Cię :grin: Cytuj
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Wyglada niesamowicie a teraz czas sprawdzic jak smakuje Cytuj
Beella Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Smakuje tak niesamowicie jak wygląda ;-) Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Dokładnie! :grin: Dziękujemy pięknie za ten przepis i prosimy o kolejne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi