figiel Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Słyszałam o ciekawym przepisie na dżem jabłko-sliwkowo-gruszkowy z rodzynkami. Może ktoś go już robił i poda proporcje ? pozdrawiam Cytuj
AnnaK Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Już Dorotko spieszę z przepisem :biggrin: 1,5 kg śliwek waga po wydrylowaniu, 0,5 kg jabłek usunięciu gniazd nasiennych i skórki 0,5 kg gruszek 1 cytryna - sok 40 dag cukru - może byc trochę mniej 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 2 goździki lub szczypta zmielonego 20 dag rodzynek Jabłka i gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny dodać śliwki przekrojone na 8 cząstek. Cukier wymieszać z przyprawami, połową zasypać owoce i delikatnie wymieszać, zasypać po wierzchu resztą cukru i zostawić na noc. Następnego dnia smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec smażenia dodać rodzynki. Kłaść gorący do słoików. Na dłuższe przechowywanie pasteryzować 5 min. Można użyć cukru żelującego lu Żelfixu. Pozdrawiam :biggrin: Cytuj
figiel Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 OOO, dziękuję za szybką interwencję :biggrin: .... Właśnie dzisiaj o tym dżemie powiedziała mi znajoma ,ale nie znała przepisu . Dzisiaj cały dzień przetwarzałam śliwki i maliny . Wygląda na to , że i jutro będzie co robić ;) ... Pozdrawiam !!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.