AnnaK Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2012 Doskonały sos do pizzy, gołąbków i zapiekanek. 3 kg pomidorów 60 dag kwaśnych jabłek (obranych, bez ogryzek) 60 dag cebuli 75 ml octu 10% 5 łyżek cukru 2 łyżki soli 9 goździków 1 główka czosnku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki pieprz mielony do wyboru: chili, bazylia, gałka muszkatołowa, imbir, majeranek...itp według własnego smaku Pomidory oskórować i pokroić w plastry, zagotować i odlać pierwszy wodnisty sok, następnie gotować ok 20 minut, zblenderować i przetrzeć przez sito wyrzucając pestki. Jabłka i cebulę rozpróżyć w osobnych garnkach, przetrzeć i wlać do pomidorów dodając ocet, cukier, goździki i sól. Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. Pod koniec gotowania dodać mieloną paprykę i spraskowany lub drobno posiekany czosnek, chwilę pogotować i gorące kłaść w słoiki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.