Krychuu Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Witam, mam do was pytanie odnośnie papryczek które ostatnio kupiłem. Mały krzaczek, pełen paprczyek niedużej wielkości, podłużne, ale małe, w większości czerwone jednak znajduję się też tam kilka fioletowych. Piekielnie pikantne ;) Pytanie brzmi, jak mogę z nich zrobić dobry sos. Taki, który będzie się nadawać do kanapek, czy do doania do jakiejś potrawy, że to tak ujmę.. uniwersalny. Oczywiście w taki sposób żeby był przystępnie ostry ;) Macie jakieś przepisy? Proszę o pomoc! Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Witaj :) Ja robiłam kiedyś taki sos pomidorowo-paprykowy KLIK Był bardzo pyszny, także polecam. Możesz zrobić taki sam lub zmniejszyć trochę ilość pomidorów, to zależy jak ostry sos będziesz chciał uzyskać, powodzenia :) Ps. a czy to nie jest ozdobny krzaczek? ;) Cytuj
Krychuu Opublikowano 3 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2012 Nie wiem, chyba nie ozdobny... Papryczki smakują normalnie, wszysto z nimi jest okej ;) dziekuję za pomoc! Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2012 Proszę bardzo, mam nadzieję, że przepis Ci się przyda 🙂 Ja żartowałam z tym ozdobnym krzaczkiem ;) bo tak mi się przypomniało, że kiedyś widziałam taki krzaczek z małymi pomidorkami, a potem okazało się, że to jest kwiatek, ale ciekawie wyglądał :mrgreen: Cytuj
Loveeat_pl Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 zagotowałbym je w occie z białego wina lub jabłkowym, oczywiście bez nasion - to w nich jest najwięcej kapsaicyny, substancji odpowiadającej za ten piekielny "smak". pobawiłbym się w rozcieńczenie tego sosu pieczoną, słodką papryką. przetrzyj całość, dopraw cukrem trzcinowym, solą i może stać miesiące w lodówce. o ile wytrzymasz :F Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.