Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 składniki: -czerstwy razowy chleb - ok 75g -5 litrów wody -150g żytniej mąki -150g drożdży sposób wykonania: Kromki chleba pokroić w kostkę i podsuszyć w piekarniku po czym zasypać 100 g maki i zalać wrzącą wodą, odstawić na jedną dobę. Osobno rozmieszać 50 g mąki, drożdże i odrobinę wody (tak zeby wygladało jak ciasto naleśnikowe) i tez odstawić na jedna dobę. Potem połączyc z rozczynem chleba i zostawić na 3 dni. Po trzech dniach roztwór przecedzić i przechowywać w ciemnym szkle i w chłodnym miejscu. Cytuj
Wojtas Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2011 Mąka na chleb powinna być od typu 720 w górę najlepiej 2000 ( wtedy wyjdzie na 100% ) Mój zakwas na chleb: dzień pierwszy: część wody + 1/2 części mąki ---> mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce dzień drugi dokarmiamy nasz wczorajszy zakwas czyli dodajemy znowu część wody i 1/2 częsci mąki ---> mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce dzień trzeci powtarzamy dzień drugi w czwartym dniu powinno pachnieć i smakować kwasem nieraz jak jest za ciepło to pachnie zmywaczem do paznokci :) Zakwas ekstremalny, który robiłem pracując w dobrej restauracji : do zakwasu powyżej dodajemy palone kości wołowe, mają być brązowe nie czarne bez kawałków mięsa ( takie jak do demi glace) trzymamy je cały czas w zakwasie - jeśli zakwas jest zdrowy nic im sie nie stanie bakterie ochronią przed niepożądanymi efektami Chleb smakuje wtedy nieprzeciętnie.... Zakwas efekty niepożądane: Jeśli pojawi się wszelka biała pleśń fioletowa czy każda inna - zakwas wywalić brak kwaśnego smaku i zapachu - zakwas wywalić jeśli zakwas wyschnie, zamarznie itp dokarmić Zakwas po dniu 4 przechowujemy w lodówce bez dokarmiania, przed wypiekiem chleba zakwaszamy nim mąkę ( można dodać trochę cukru to lepiej wystartuje ) Pozostawiamy trochę w słoju i dokarmiamy wg schematu powyżej Jeśli jedziemy na wakacje nie planujemy piec chleba przez miesiąc zakwas możemy za hibernować w zamrażalniku potem go wyciągamy i dokarmiamy w ciepłym miejscu. Im zakwas starszy ( dokarmiany od miesięcy ) tym silniejszy i jest w stanie urosnąć nam w chlebie bez cukru ( miodu itp ) Na dniach dodam mój foto-przepis na chleb z pastą miso i śliwkami Pzdr W. Cytuj
teresap Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Na pewno jak jeden ta i drugi zakwas jest dobry Ale nasz zakwas jest prosty: drożdż mleko i mąka no i musi postać w cieple Na drugi, trzeci dzień dosypuję makię, ziemniak, urabiamy chlebek i stoi 8-10 godzin pieczemy chlebek a końcówkę ciasta odkładamy i jak się chlebek kończy dosypujemy makie, ziemniaczki mleko troszkę drożdży i tak w kółko To tyle Cytuj
Wojtas Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2011 Na pewno jest dobry jednak jeśli używasz "przemysłowych" drożdży to nigdy nie uzyskasz indywidualnego smaku i zapachu. Chleb będzie zawsze smakował drożdżami z fabryki. Poza tym ja robię prymitywny chleb bez mleka, a jeśli dodaję ziemniaki to tylko do białego pieczywa jako że żytnie wychodzi zbyt gliniaste :) Pzdr Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Prawdziwy zdrowy zakwas robi się jedynie z mąki i wody, bez dodatku drożdży. Cytuj
magda234 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2018 Bardzo dobre informacje podał Wojtas, zastanawiam się właśnie nad rozpoczęciem wypieku własnego chleba. Cytuj
ithin Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2019 najlepszy zakwas robi moja babcia z podlasia :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.