Libercio Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Wczoraj miałam upiec czekoladowe babeczki. Planuję je upiec już od jakiegoś czasu, ale zazwyczaj albo nie mam czasu albo ochoty?Wczorajszy dzień był dniem w którym byłam gotowa je upiec! Niestety okazało się, że w lodówce nie ma jajek, które były mi koniecznie potrzebne! Mimo tego faktu ochota na pieczenie mi nie minęła, dlatego też zaczęłam przeglądać moje przepisy. Znalazła przepis na ciastka bez jajek. Uradowana moim przepisem rozpoczęłam pracę! Poniżej znajduje się przepis na ciastka bez jajek:) Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1,4 łyżeczka soli kostka dobrego miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 łyżki mleka łyżeczka olejku waniliowego 1 starta czekolada mleczna na wiórki (robię to na tarce z małymi oczkami) 1 szklanka orzechów włoskich - pokruszone na drobne kawałki Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Przygotowujemy blachy do ciasteczek ? ja smaruję je margaryną i kładę pergamin. Z powyższej porcji wyszły mi cztery blachy ciasteczek. Miksujemy masło z cukrem na bladożółtą kremową masę. Dodajemy olejek waniliowy i mleko. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Na sam koniec dodajemy orzechy i wiórki czekoladowe, Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachę w odstępach 5 cm jedna od drugiej. Pieczemy przez 12 minut. Pozostawiamy ciasteczka na blasze do częściowego stwardnienia i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Pozdrawiam i zachęcam do zrobienia takich samych: [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.