kimek Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Pyszne klasyczne danie, proste w przygotowaniu - najlepiej jeśli ma się dostęp do świeżych krewetek, ale z mrożonych też może być 😉 1 paczka spaghetti 1/2 kg średnich obranych krewetek. 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów natka kolendry - dużo - jedna "garść" sok z cytryny 1 łyżka masła olej do smażenia sól pieprz do smaku Siekamy natkę kolendry w ilości "pół garści", rozgniatamy dwa ząbki czosnku. Dodajemy troszeczkę oliwy i z tak przygotowaną marynatą mieszamy krewetki. Zostawiamy w lodówce na około godzinę. Gotujemy spaghetti al dente. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy pozostały ząbek czosnku, również posiekany, wrzucamy krewetki, smażymy jakieś trzy minuty mieszając. Solimy, pieprzymy do smaku ( jakieś pół łyżeczki soli ), dodajemy pomidory z puszki i masło, dusimy około pięciu minut, dodajemy pozostałą "półgarść" kolendry, sok z pół cytryny, mieszamy i gotowe! Smacznego! Pozdrawiam Marek Cytuj
krowusia Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Bardzo fajny i prosty przepis. Ja ostatnio uwielbiam makaron z serkiem mascarpone i jakimś słonym dodatkiem, Np: boczkiem, szynka parmeńska lub suszone pomidory. Polecam bo jest pyszny! Cytuj
kimek Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Najprostszy przepis na makaron: Spaghetti ugotowane al-dente. Kilka ząbków czosnku siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek - uwaga, żeby nie spalić - czosnek ma się tylko delikatnie zrumienić, dodajemy płatki chili lub posiekaną papryczkę, wrzucamy na to makaron, mieszamy , solimy, skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i gotowe! Pozdrawiam Marek smak-indii.ugu.pl Cytuj
Gość bobi Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Ja jeszcze się nie przekonałem do krewetek ale jestem jak narazie na dobrej drodze do nich :) Cytuj
smakoszka02 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Świeże krewetki to podstawa tego dania. Muszę wypróbować Twój przepis ;) Pozdrawiam! Cytuj
pola102 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Składniki: Makaron spaghetti ( ja dodałam pół opakowania, wystarczyło spokojnie na 4 porcje) Krewetki królewskie ( ile? To już kwestia gustu i zasobności portfela [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] ja lubię dużo Pęczek pietruszki 1 pomidor dojrzały 3 ząbki czosnku Sól Pieprz 3 łyżki masła Parmezan ( odrobina do posypania Opcjonalnie: kieliszek białego wytrawnego wina Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek wg przepisu na opakowaniu al dente, następnie odcedzamy go, zostawiamy w garnku, dodajemy łyżkę masła; siekamy koperek i dodajemy do makaronu, dodajemy też starty parmezan i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy, żeby smaki przeszły. Zabieramy się za krewetki. Roztapiamy pozostałe masło na patelni, wrzucamy krewetki, chwilę smażymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego pomidora. Krewetki muszą zmienić kolor z przezroczystego na lekko różowy. Wtedy solimy i pieprzymy całość. Możemy je podlać białym winem i poczekać aż wino odparuje. Dodajemy na patelnię makaron i wszystko ze sobą mieszamy, dosłownie chwilę, żeby nam się makaron nie przypalił. Danie posypujemy parmezanem. Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2013 Uwielbiam krewetki ale w takiej postaci jeszcze nie próbowałam ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.