justhi Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2012 Przepis na nie w mijającym tygodniu znalazłam na https://www.codogara.pl/5045/ciasto-z-marcepanem/ Zrobiłam je w środę (w wersji dla dzieci, czyli bez alkoholu) i powaliło wszystkich na kolana, dlatego je Wam polecam z moimi niewielkimi poprawkami, dopiskami :) Ciasto z marcepanem Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2 łyżki kakao 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki herbatniki miód pitny lub miód wymieszany z wódką (wersja dla dorosłych, dla dzieci herbatniki zalać gorącą polewą czekoladową zamiast tej z przepisu poniżej) Krem marcepanowy: 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 kostka masła 1/2 szkl. Mocate Cappuccino ? marcepanowe (z 6-8 łyżeczek proszku cappuccino) 2 łyżki cukru 625 ml mleka 3 opakowania (podwójne paluszki) ptasiego mleczka śmietankowego (3x56g=168g) Polewa: 1 łyżeczka żelatyny 1 czekolada bez nadzienia 250 g śmietany 18% Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy będą mocno ubite dorzucamy cukier i miksujemy do momentu pozbycia się kryształków cukru. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest przesianie obydwu mąk, proszku do pieczenia oraz kakaa. Przy tym elemencie korzystamy już tylko i wyłącznie z drewnianej lub plastikowej łyżki. Celem tego jest delikatnie zmieszanie składników przy jednoczesnym nie zniszczeniu struktury białek. Ciasto przelewamy do foremki (32 x 25 cm).Pieczemy 15 minuty w temp. 220 st. C. Następnie przestudzamy i przekrawamy na pół. Możemy teraz zacząć przygotowywać krem marcepanowy. 525 ml mleka gotujemy, a w pozostałych 100 ml rozrabiamy budyń. Do gotującego mleka wlewamy zimne mleko z rozpuszczonym budyniem oraz 2 łyżki cukru. Gotujemy kilka minut, aż powstanie budyń. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło i dajemy przestudzony budyń. Gdy składniki połączą się, dolewamy pół szkl. cappuccino i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec delikatnie zatapiamy w kremie pokrojone w kostkę ptasie mleczko. Polewa: do gotującej się śmietany dorzucamy pokruszoną czekoladę oraz żelatynę. Gotując na małym ogniu czekamy, aż składniki się połączą. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Obie połówki biszkoptu skrapiamy wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny (ja miałam sok z pigwy). Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym. Przykrywamy go drugim biszkoptem, następnie kremem marcepanowym. Zwieńczeniem są herbatniki ? można je przez chwilę zanurzyć w miodzie pitnym (lub wersja chrupka ? bez miodu, albo wersja niechrupka dla dzieci - zalane gorącą polewą czekoladową). Całość zalewamy polewą czekoladową. Smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.