Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Kasza Kaszami nazywamy produkty otrzymane z przerobu ziarna zbóż chlebowych i kaszowych, pozbawione częściowo lub całkowicie niestrawnych części ziarna, czyli błonnika (łuski). Produkowane są z ziarna całego lub rozdrobnionego i stanowią produkt powszechnego spożycia. Najczęściej spotykane: -jęczmienna- kasza jęczmienna łamana gruba, średnia i drobna, perłowa gruba, średnia i drobna. -gryczana – kasza gryczana łamana , nieprażona cała, prażona cała, łamana drobna. -manna i pęczak(z pszenicy). -jaglana (z prosa). -owsiana(płatki owsiane). -kukurydziana. -grochowa. Ze względu na skład chemiczny kasze należą do produktów węglowodanowych zawierających bardzo dużo skrobi i błonnika. Zawartość białka jest mała(od 8 do 13 g na 100g produktu). We wszystkich rodzajach kasz występuje witamina B, a w niektórych, jak kasza gryczana , jęczmienna, kukurydziana i owsiana, również witamina PP, brak natomiast witaminy C i dlatego niezbędnym dodatkiem do kasz powinna być surówka lub zielona pietruszka. Potrawy sporządzane z kasz mają dużą wartość odżywczą i są tanie. Przygotowuje się z nich liczne zupy, dodatki do zup, dania podstawowe, dodatki do potraw mięsnych i desery. Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Witam :) U nas w domu staramy się,aby chociaż raz w tygodniu na obiad była kasza z jakimś sosem i surówka.Kasza jest zdrowa i dlatego powinno się ją jeść częściej,albo przynajmniej raz w tygodniu. Pozdrawiam :) :) :P Cytuj
MaRiO Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 mi tam kasze nie smakują ;) Jadam makaron, ryż czy kus kus ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Jak jeszcze mieszkałam z rodzicami bardzo nie lubiłam jak na obiad była serwowana kasza gryczana, zapach nie zbyt, wygląd też ( bo zawsze to było rozgotowane coś polane sosem) Jakiś czas temu kiedy w telewizji były programy z panem Kuroniem postanowiłam zrobic wg jego przepisu np: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 jajko, kostka grzybowa. Do suchej kaszy wbijam jajko, mieszam tak żeby pokryło całą kaszę, rozsypuję na stolnicy lub na tacy i co jakiś czas przemieszam żeby szybciej wyschła, następnie wsypuje do garnka wkładam bulion i zalewam 1.5 szklanki wody, gotuje aż woda wsiąknie w kasze odstawiam żeby doszła do miękkości. Podaje polaną tłuszczykiem ze skwarkami i dodatkami. Ugotowana w ten sposób kasza jest sypka i nawet jak zrobię więcej i zostanie to podsmażam i jest wyśmienita. Teraz robię kaszę bardzo często ;) polecam warto Cytuj
basga Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Ja tez często robię kaszę gryczaną z sosem lub gulaszem,do tego np.kiszony ogóreczek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.