Kurczak na słodko-kwaśno z ryżem
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)
sól pieprz oregano 2 łyżki oleju 4 plastry ananasa z puszki (ok. 12 dag) 20 dag czerwonej papryki konserwowej (1 średni słoik) 1 ½ łyżki soku ananasa z puszki 1 ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu Dodatkowo: 2-3 woreczki ryżu (20-30 dag) |
Sposób wykonania: |
Filet z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Zrumienić na oleju. Ananasa i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę. Do kurczaka dodać ananasa, czerwoną paprykę, sok ananasa, sok z cytryny i płynny miód. Razem wymieszać i chwilkę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Osączyć i rozłożyć na talerzach. Na nim rozłożyć kawałki kurczaka w słodko-kwaśnym sosie. Podawać na gorąco. Podane składniki wystarczą na około 3 porcje. Smacznego. |