Tort kokosowy z ananasem
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
Placek kokosowy:
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
1 puszka ananasa w syropie
2 budynie śmietankowe
4 żółtka
3 łyżki cukru
20 dag masła
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26 cm). Piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i nasączyć sokiem z cytryny.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (tej samej, w której pieczony był biszkopt). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Wyjąć z tortownicy, gdy będzie jeszcze ciepłe.

Sok z ananasów odlać, i dolać do niego tyle wody, aby w sumie były 2 szklanki. 1 ½ szklanki soku zagotować, a w pozostałym rozpuścić budynie śmietankowe, cukier, żółtka i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy (kilka odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części.

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym, a na niego wyłożyć resztę kremu. Wierzch tortu udekorować kawałkami ananasów. Polewą czekoladową polać wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.