Tort kokosowy z ananasem
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
Biszkopt:
4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny Placek kokosowy: 4 białka 1 szklanka cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 1 puszka ananasa w syropie 2 budynie śmietankowe 4 żółtka 3 łyżki cukru 20 dag masła Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa |
Sposób wykonania: |
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26 cm). Piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i nasączyć sokiem z cytryny. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (tej samej, w której pieczony był biszkopt). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Wyjąć z tortownicy, gdy będzie jeszcze ciepłe. Sok z ananasów odlać, i dolać do niego tyle wody, aby w sumie były 2 szklanki. 1 ½ szklanki soku zagotować, a w pozostałym rozpuścić budynie śmietankowe, cukier, żółtka i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy (kilka odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym, a na niego wyłożyć resztę kremu. Wierzch tortu udekorować kawałkami ananasów. Polewą czekoladową polać wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce. Smacznego. |