Dżem z gruszek i malin
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
1 kg gruszek
½ kg malin
½ szklanki cukru
5 goździków
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:

Gruszki przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i opłukać. Następnie pokroić je (w skórce) w kostkę i przełożyć do garnka. Maliny opłukać, osuszyć i dodać do gruszek. Owoce zasypać cukrem, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 90 minut (od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił). Na koniec dodać sok z cytryny i razem wymieszać.

Gotowy dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Następnie słoiki ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 2 słoiki po 400 ml dżemu.

Smacznego.