Grzybowa z czerwoną soczewicą
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
20 dag grzybów leśnych
20 dag cebuli
1 łyżka klarowanego masła
4 ząbki czosnku
1 ½ litra wody
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
3 ziarenka czarnego pieprzu
30 dag ziemniaków
5 dag selera
5 dag pietruszki (korzeń)
10 dag czerwonej soczewicy (½ szklanki)
1 łyżka masła
tymianek
przypawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz
Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać na patelnię do grzybków pod koniec smażenia.

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i zagotować. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do gotującej się wody i gotować przez około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie do garnka przełożyć zawartość patelni, wymieszać i gotować razem kolejne 15 minut.

Czerwoną soczewicę opłukać, dodać do zupy, wymieszać i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, szczyptę tymianku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Na koniec grzybową zupkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.