Grzybowa z czerwoną soczewicą
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
20 dag grzybów leśnych
20 dag cebuli 1 łyżka klarowanego masła 4 ząbki czosnku 1 ½ litra wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka czarnego pieprzu 30 dag ziemniaków 5 dag selera 5 dag pietruszki (korzeń) 10 dag czerwonej soczewicy (½ szklanki) 1 łyżka masła tymianek przypawa w płynie Maggi natka zielonej pietruszki sól pieprz |
Sposób wykonania: |
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać na patelnię do grzybków pod koniec smażenia. Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i zagotować. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do gotującej się wody i gotować przez około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie do garnka przełożyć zawartość patelni, wymieszać i gotować razem kolejne 15 minut. Czerwoną soczewicę opłukać, dodać do zupy, wymieszać i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, szczyptę tymianku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Na koniec grzybową zupkę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podane składniki wystarczą na około 5 porcji. Smacznego. |