Kruche ciasto z rabarbarem
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Krysia
|
Składniki: |
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Beza: 6 białek ¼ szklanki cukru pół kisielu wiśniowego Ponadto: ok. 70 dag rabarbaru |
Sposób wykonania: |
Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wyrobić ciasto kruche i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Następnie podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Drugą część ciasta odłożyć na posypkę. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i ułożyć na surowym cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać kisiel (w proszku) i delikatnie wymieszać. Powstałą masę wylać na rabarbar. Na bezę położyć posypkę, zrobioną z połowy ciasta kruchego. Piec około 40 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego. |