Rozgrzewający syrop z czarnego bzu
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
½ szklanki wody
1 laska kory cynamonowej
7 goździków
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
3 ziarenka czarnego pieprzu
3 ziarenka kolendry
plasterek imbiru (korzeń)
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
½ kg cukru trzcinowego
1 cytryna
Sposób wykonania:

Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach. Uwaga! Owoce silnie brudzą i pozostawiają plamy). Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać korę cynamonową, goździki, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i kolendry, Na koniec dodać plasterek imbiru, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej. Całość wymieszać, zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Zdjąć z ognia i zostawić tak na noc.

Na drugi dzień przecedzić przez sitko i przecisnąć owoce przez gazę (w jednorazowych rękawiczkach). Czysty sok przelać do garnka, dodać cukier trzcinowy, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.

Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 5 słoiczków po 180 ml syropu.

Na zdrowie!