Rozgrzewający syrop z czarnego bzu
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
1 kg owoców czarnego bzu
½ szklanki wody 1 laska kory cynamonowej 7 goździków 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka czarnego pieprzu 3 ziarenka kolendry plasterek imbiru (korzeń) szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej ½ kg cukru trzcinowego 1 cytryna |
Sposób wykonania: |
Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach. Uwaga! Owoce silnie brudzą i pozostawiają plamy). Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać korę cynamonową, goździki, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i kolendry, Na koniec dodać plasterek imbiru, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej. Całość wymieszać, zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Zdjąć z ognia i zostawić tak na noc. Na drugi dzień przecedzić przez sitko i przecisnąć owoce przez gazę (w jednorazowych rękawiczkach). Czysty sok przelać do garnka, dodać cukier trzcinowy, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy. Podane składniki wystarczą na 5 słoiczków po 180 ml syropu. Na zdrowie! |