Wyborny czerwony barszcz do picia
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
2 kg czerwonych buraków
25 dag marchwi 25 dag pietruszki (korzeń) 10 dag selera (korzeń) 20 dag cebuli 1 główka czosnku 1 dag suszonych grzybów 2 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 2 łyżki octu balsamicznego 50 dag kości (np. z karczku, skrzydło z kaczki) 3 litry wody majeranek sól pieprz cukier |
Sposób wykonania: |
Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w duże plastry. Cebulę obrać z łusek i opłukać. Główkę czosnku przekroić w poprzek na połowę. Suszone grzyby opłukać i osuszyć. Do dużego garnka przełożyć czerwone buraki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i suszone grzybki. Zalać 3,5 litra zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz ocet balsamiczny. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu przez około 4-5 godzin. Kości opłukać i przełożyć do garnka. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu przez około 2-3 godziny. Następnie do czystego dużego garnka przecedzić czerwony barszcz i wywar z kości. Dodać szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czerwony barszcz warto przygotować dzień przed podaniem, aby przeszedł smakiem. Podawać na gorąco, jako barszcz do picia. Idealnie pasuje do pasztecików, krokietów, pierogów i sałatek. Z podanych składników wyjdzie około 2-3 litry pysznego czerwonego barszczu. Smacznego. |