Wyborny czerwony barszcz do picia
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
2 kg czerwonych buraków
25 dag marchwi
25 dag pietruszki (korzeń)
10 dag selera (korzeń)
20 dag cebuli
1 główka czosnku
1 dag suszonych grzybów
2 liście laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
2 łyżki octu balsamicznego
50 dag kości (np. z karczku, skrzydło z kaczki)
3 litry wody
majeranek
sól
pieprz
cukier
Sposób wykonania:

Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w duże plastry. Cebulę obrać z łusek i opłukać. Główkę czosnku przekroić w poprzek na połowę. Suszone grzyby opłukać i osuszyć. Do dużego garnka przełożyć czerwone buraki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i suszone grzybki. Zalać 3,5 litra zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz ocet balsamiczny. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu przez około 4-5 godzin.

Kości opłukać i przełożyć do garnka. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu przez około 2-3 godziny.

Następnie do czystego dużego garnka przecedzić czerwony barszcz i wywar z kości. Dodać szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Czerwony barszcz warto przygotować dzień przed podaniem, aby przeszedł smakiem.

Podawać na gorąco, jako barszcz do picia. Idealnie pasuje do pasztecików, krokietów, pierogów i sałatek.

Z podanych składników wyjdzie około 2-3 litry pysznego czerwonego barszczu.

Smacznego.