Sernik z masą jabłkową
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny (np. Kasia) 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej Masa jabłkowa: 1,30 kg jabłek (waga po obraniu) 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa: 1 kg sera (mielonego) 10 dag masła ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 250 ml śmietany 18% 3 białka 2 budynie śmietankowe Polewa czekoladowa: 20 dag gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 30% aromat pomarańczowy Do dekoracji: kolorowe cukierki |
Sposób wykonania: |
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę, żółtka i śmietanę. Razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu, aby masa zgęstniała, a pod koniec smażenia dodać galaretkę pomarańczową w proszku. Wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i dalej miksować. Następnie dodać zmielony ser, śmietanę, budyń śmietankowy w proszku i razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie razem wymieszać. Na podpieczone kruche ciasto rozsypać bułkę tartą, potem wyłożyć masę jabłkową, a następnie masę serową. Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać słodką śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Na koniec dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i razem wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać upieczony i ostudzony sernik. Udekorować kolorowymi cukierkami i schłodzić w lodówce. Smacznego. |