Sernik z masą jabłkową
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny (np. Kasia)
3 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1,30 kg jabłek (waga po obraniu)
1 galaretka pomarańczowa
Masa serowa:
1 kg sera (mielonego)
10 dag masła
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
250 ml śmietany 18%
3 białka
2 budynie śmietankowe
Polewa czekoladowa:
20 dag gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30%
aromat pomarańczowy
Do dekoracji:
kolorowe cukierki
Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę, żółtka i śmietanę. Razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu, aby masa zgęstniała, a pod koniec smażenia dodać galaretkę pomarańczową w proszku. Wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i dalej miksować. Następnie dodać zmielony ser, śmietanę, budyń śmietankowy w proszku i razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie razem wymieszać.

Na podpieczone kruche ciasto rozsypać bułkę tartą, potem wyłożyć masę jabłkową, a następnie masę serową. Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać słodką śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Na koniec dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i razem wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać upieczony i ostudzony sernik. Udekorować kolorowymi cukierkami i schłodzić w lodówce.

Smacznego.