Aromatyczne śledzie z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
1 kg matiasów
25 dag czerwonej cebuli
15 dag suszonych śliwek
ostra papryka w proszku
cynamon
pieprz ziołowy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 goździki
1 liść laurowy
250 ml oleju
Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą, moczyć przez około 45 minut, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w 2 cm paski. Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Suszone śliwki pokroić w paski.

Wszystkie składniki podzielić na trzy części. W dużym słoju układać warstwami: matiasy, suszone śliwki i czerwoną cebulę. Każdą warstwę śledzi oprószyć szczyptą ostrej papryki, cynamonu i pieprzu ziołowego. Układać przyprawy: ziarenka ziela angielskiego, goździki i na górę listek laurowy. Całość zalać olejem i lekko ucisnąć. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na około 3-4 dni.

Smacznego.