Biały puch z owocami na krakersowym spodzie
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
Krakersowy spód:
20 dag krakersów 15 dag masła 1 łyżka soku z cytryny cynamon Biała masa: 1 kg sera białego (półtłustego, mielonego) 30 dag jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30% ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego aromat cytrynowy 4 ½ łyżki żelatyny ½ szklanki wody Do dekoracji: czekolada borówka amerykańska granat |
Sposób wykonania: |
Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Krakersy pokruszyć i wsypać do masła. Dodać sok z cytryny i szczyptę cynamonu. Całość razem wymieszać, przełożyć na spód dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ucisnąć ręką, a następnie włożyć do lodówki na około 40 minut. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Do miski przełożyć zmielony ser, jogurt grecki, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu cytrynowego i razem zmiksować. Śmietankę przelać do drugiej miski, wsypać cukier i ubijać. Do masy serowej przełożyć ubitą śmietankę i zmiksować. Na koniec wlać ciepłą żelatynę i całość ponownie razem zmiksować. Gotową masę serowo-śmietankową wyłożyć na krakersowy spód, wyrównać i włożyć do lodówki na około 6 godzin. Przed podaniem na stół ciasto udekorować startą czekoladą i owocami. Smacznego. |