Biały puch z owocami na krakersowym spodzie
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
Krakersowy spód:
20 dag krakersów
15 dag masła
1 łyżka soku z cytryny
cynamon
Biała masa:
1 kg sera białego (półtłustego, mielonego)
30 dag jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
aromat cytrynowy
4 ½ łyżki żelatyny
½ szklanki wody
Do dekoracji:
czekolada
borówka amerykańska
granat
Sposób wykonania:

Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Krakersy pokruszyć i wsypać do masła. Dodać sok z cytryny i szczyptę cynamonu. Całość razem wymieszać, przełożyć na spód dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ucisnąć ręką, a następnie włożyć do lodówki na około 40 minut.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Do miski przełożyć zmielony ser, jogurt grecki, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu cytrynowego i razem zmiksować. Śmietankę przelać do drugiej miski, wsypać cukier i ubijać. Do masy serowej przełożyć ubitą śmietankę i zmiksować. Na koniec wlać ciepłą żelatynę i całość ponownie razem zmiksować.

Gotową masę serowo-śmietankową wyłożyć na krakersowy spód, wyrównać i włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Przed podaniem na stół ciasto udekorować startą czekoladą i owocami.

Smacznego.