Wafle przekładane cytrynową i czekoladową masą
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody 500 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka masła 2 budynie czekoladowe (z cukrem) 15 dag suchych wafli (1 opakowanie, ok. 6 listków) Polewa czekoladowa: 5 dag czekolady mlecznej 2 łyżki mleka ½ łyżeczki masła Do dekoracji: 10 dag żelków (dowolny kształt) |
Sposób wykonania: |
Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i zostawić do stężenia. A tuż przed wyłożeniem na wafla, tężejącą masę rozmieszać łyżką, aby dała się dobrze rozsmarować. Połowę mleka przelać do garnka, dodać cukier waniliowy, masło i razem zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie czekoladowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować i zostawić do ostudzenia na około 10 minut (w tym czasie co jakiś czas należy budyń mieszać, aby masa tak szybko nie zgęstniała i nie zrobił się kożuch). Na suchy wafel rozłożyć 1/3 część czekoladowego budyniu, przykryć suchym waflem, potem rozłożyć 1/3 część tężejącej cytrynowej galaretki, przykryć suchym waflem i znowu wyłożyć 1/3 część czekoladowego budyniu i tak postępować, aż skończą się składniki. Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko, dodać masło i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Ostudzić, a gdy polewa zacznie tężeć posmarować wierzch wafla i udekorować pokrojonymi żelkami (u mnie jeden miś na cztery części). Włożyć do lodówki. Smacznego. |