Wafle przekładane cytrynową i czekoladową masą
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody
500 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka masła
2 budynie czekoladowe (z cukrem)
15 dag suchych wafli (1 opakowanie, ok. 6 listków)
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
½ łyżeczki masła
Do dekoracji:
10 dag żelków (dowolny kształt)
Sposób wykonania:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i zostawić do stężenia. A tuż przed wyłożeniem na wafla, tężejącą masę rozmieszać łyżką, aby dała się dobrze rozsmarować.

Połowę mleka przelać do garnka, dodać cukier waniliowy, masło i razem zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie czekoladowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować i zostawić do ostudzenia na około 10 minut (w tym czasie co jakiś czas należy budyń mieszać, aby masa tak szybko nie zgęstniała i nie zrobił się kożuch).

Na suchy wafel rozłożyć 1/3 część czekoladowego budyniu, przykryć suchym waflem, potem rozłożyć 1/3 część tężejącej cytrynowej galaretki, przykryć suchym waflem i znowu wyłożyć 1/3 część czekoladowego budyniu i tak postępować, aż skończą się składniki.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko, dodać masło i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Ostudzić, a gdy polewa zacznie tężeć posmarować wierzch wafla i udekorować pokrojonymi żelkami (u mnie jeden miś na cztery części). Włożyć do lodówki.

Smacznego.