Kruche ciasto z budyniową pianką i aronią
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka oleju (np. kokosowego) 2 łyżki soku z cytryny Budyniowa pianka: 5 białek sól ¾ szklanki cukru 2 budynie waniliowe aromat waniliowy ½ szklanki oleju Dodatkowo: 15 dag aronii (świeżej lub mrożonej) cukier puder |
Sposób wykonania: |
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać olej, sok z cytryny, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać budynie waniliowe w proszku, kilka kropli aromatu waniliowego i olej. Całość razem delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Na budyniowej piance rozłożyć aronię, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego. |