Szpinakowy chłodnik
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
5 dag pora
1 łyżka oleju (np. kokosowy) 30 dag szpinaku (u mnie świeży) 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny sok z cytryny majeranek koperek (kilka gałązek) 40 dag kefiru |
Sposób wykonania: |
Por opłukać i pokroić w kostkę. Do rondelka wlać olej, podgrzać, przełożyć por i zeszklić. Szpinak opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i przełożyć do pora. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do szpinaku, razem wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i ostudzić. Zimny szpinak zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kefir i razem zmiksować. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do szpinaku razem ze szczyptą zgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podane składniki wystarczą na około 2 porcje. Smacznego. |