Szpinakowy chłodnik
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
5 dag pora
1 łyżka oleju (np. kokosowy)
30 dag szpinaku (u mnie świeży)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
sok z cytryny
majeranek
koperek (kilka gałązek)
40 dag kefiru
Sposób wykonania:

Por opłukać i pokroić w kostkę. Do rondelka wlać olej, podgrzać, przełożyć por i zeszklić. Szpinak opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i przełożyć do pora. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do szpinaku, razem wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i ostudzić.

Zimny szpinak zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kefir i razem zmiksować. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do szpinaku razem ze szczyptą zgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.