Buraczane jajeczka
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
6 jajek
czerwone buraki (ok. 75 dag - waga po obraniu) 1 litr wody 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki sól cukier 3 łyżki octu jabłkowego |
Sposób wykonania: |
Jajka ugotować w wodzie z solą na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać. Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, goździki, szczyptę soli, cukru i ocet jabłkowy. Razem wymieszać i zagotować. Do gorącej zalewy przełożyć czerwone buraki i gotować przez około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Jajka włożyć do litrowego słoika, a następnie zalać ostudzoną i przecedzoną buraczaną zalewą. Włożyć do lodówki na 24 godziny (a same buraczki można zetrzeć na tarce i serwować do drugiego dania). Na drugi dzień jajka wyciągnąć z zalewy, osuszyć i przekroić na połowę. Ułożyć na talerzyku, posypać rzeżuchą i podać na świąteczny stół. Podane składniki wystarczą na około 6 porcji. Smacznego. |