Buraczane jajeczka
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
6 jajek
czerwone buraki (ok. 75 dag - waga po obraniu)
1 litr wody
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 goździki
sól
cukier
3 łyżki octu jabłkowego
Sposób wykonania:

Jajka ugotować w wodzie z solą na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.

Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, goździki, szczyptę soli, cukru i ocet jabłkowy. Razem wymieszać i zagotować.

Do gorącej zalewy przełożyć czerwone buraki i gotować przez około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Jajka włożyć do litrowego słoika, a następnie zalać ostudzoną i przecedzoną buraczaną zalewą. Włożyć do lodówki na 24 godziny (a same buraczki można zetrzeć na tarce i serwować do drugiego dania).

Na drugi dzień jajka wyciągnąć z zalewy, osuszyć i przekroić na połowę. Ułożyć na talerzyku, posypać rzeżuchą i podać na świąteczny stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.