Kakaowa babka z rabarbarem
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
Kakaowe ciasto na białkach:
5 białek
sól
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
20 dag masła
½ szklanki mąki krupczatki
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa owocowa:
10 dag rabarbaru (waga po obraniu)
1 ½ łyżki cukru trzcinowego
1 ½ łyżki bułki tartej
cynamon
Sposób wykonania:

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, szczyptę cynamonu i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i szklista. Wsypać mąkę pszenną, wlać roztopione i gorące masło, zmiksować. Następnie wsypać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, kakao do ciast, proszek do pieczenia i całość razem wymieszać.

Masę kakaową przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze babki rozłożyć rabarbar i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.