Kakaowa babka z rabarbarem
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
Kakaowe ciasto na białkach:
5 białek sól ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 20 dag masła ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa owocowa: 10 dag rabarbaru (waga po obraniu) 1 ½ łyżki cukru trzcinowego 1 ½ łyżki bułki tartej cynamon |
Sposób wykonania: |
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, szczyptę cynamonu i razem wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i szklista. Wsypać mąkę pszenną, wlać roztopione i gorące masło, zmiksować. Następnie wsypać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, kakao do ciast, proszek do pieczenia i całość razem wymieszać. Masę kakaową przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze babki rozłożyć rabarbar i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. Smacznego. |