Meksykańskie ogórki
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
2 kg ogórków
4 łyżki soli (kamiennej, niejodowanej)
1 ½ główki czosnku
2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka kolorowego pieprzu (w ziarenkach)
5 ziarenek ziela angielskiego
Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 ½ łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Dodatkowo:
3 liście laurowe
1 duży liść chrzanu
6 łyżek oleju
1 gałązka zielonej pietruszki
Sposób wykonania:

Ogórki umyć i pokroić w około 2-3 cm kawałki (mega grube plastry). Przełożyć do miski, wsypać sól, wymieszać i odstawić na około 12 godzin (można zasypać je solą na noc, a rano kończyć sałatkę).

Na drugi dzień ogórki wymieszać, oddzielić od słonej wody i przełożyć do miski.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do ogórków. Dodać gorczycę, kolorowy pieprz w ziarenkach, ziarenka ziela angielskiego i razem wymieszać.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, chili i słodką paprykę w proszku. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na około 90 minut (w tym czasie kilka razy wymieszać).

Duży liść chrzanu opłukać, osuszyć i podzielić na trzy części. Na dno każdego wyparzonego wcześniej słoika położyć kawałek liścia chrzanu i po jednym listku laurowym. Następnie przełożyć sałatkę wraz z zalewą. Na koniec do słoika na górę sałatki wlać po 2 łyżki oleju i położyć listek zielonej pietruszki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 5 minut.

Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.