Paprykowy gulasz wieprzowy
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
50 dag mięsa wieprzowego (np. z szynki)
sól pieprz czarny 3 łyżki oleju 20 dag czerwonej papryki (waga po obraniu) 10 dag cebuli (waga po obraniu) 10 dag wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku lubczyk majeranek 500 ml wody 1 listek laurowy 1 ½ łyżki mąki pszennej |
Sposób wykonania: |
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć mięso wieprzowe i zrumienić. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać i też pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć czerwoną paprykę, cebulę, wędzony boczek i czosnek. Dodać musztardę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do zrumienionego mięsa wieprzowego. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie wlać wodę i dodać listek laurowy. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się gulaszu, rozmieszać i jeszcze chwilkę razem pogotować. Podawać na gorąco z kaszą, kluskami lub grubym makaronem. Do tego zestawu świetnie pasuje sałatka z ogórków. Podane składniki wystarczą na około 5 porcji. Smacznego. |