Paprykowy gulasz wieprzowy
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
50 dag mięsa wieprzowego (np. z szynki)
sól
pieprz czarny
3 łyżki oleju
20 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
10 dag cebuli (waga po obraniu)
10 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
lubczyk
majeranek
500 ml wody
1 listek laurowy
1 ½ łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć mięso wieprzowe i zrumienić.

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać i też pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć czerwoną paprykę, cebulę, wędzony boczek i czosnek. Dodać musztardę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do zrumienionego mięsa wieprzowego. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Następnie wlać wodę i dodać listek laurowy. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się gulaszu, rozmieszać i jeszcze chwilkę razem pogotować.

Podawać na gorąco z kaszą, kluskami lub grubym makaronem. Do tego zestawu świetnie pasuje sałatka z ogórków.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.