Grzyby po kaszubsku
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
1 kg grzybów (mniejszych)
sól 30 dag cebuli (waga po obraniu) 5 łyżek oleju Zalewa: 1 szklanka wody 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżka soli 10 dag koncentratu pomidorowego (½ słoiczka) ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Do każdego słoika: 1 listek laurowy ½ łyżeczki gorczycy 2 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu |
Sposób wykonania: |
Grzyby oczyścić i opłukać. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Odcedzić na durszlaku. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do rondla przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, olej, sól, koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę w proszku. Całość razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, przełożyć cebulę, grzyby i razem wymieszać. Do czystych i suchych słoików, wcześniej wyparzonych wrzucić przyprawy. Do każdego słoika wrzucić po 1 listku laurowym, ½ łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek czarnego pieprzu. Następnie przełożyć grzyby z cebulą w sosie pomidorowym, delikatnie mieszając odwrotną stroną łyżki, aby usunąć pęcherzyki powietrza z sałatki, a na koniec delikatnie ucisnąć. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut, od zagotowania się na małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy. Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 500 ml. Smacznego. |