Grzyby po kaszubsku
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
1 kg grzybów (mniejszych)
sól
30 dag cebuli (waga po obraniu)
5 łyżek oleju
Zalewa:
1 szklanka wody
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżka soli
10 dag koncentratu pomidorowego (½ słoiczka)
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Do każdego słoika:
1 listek laurowy
½ łyżeczki gorczycy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić i opłukać. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Odcedzić na durszlaku.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do rondla przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.

Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, olej, sól, koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę w proszku. Całość razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, przełożyć cebulę, grzyby i razem wymieszać.

Do czystych i suchych słoików, wcześniej wyparzonych wrzucić przyprawy. Do każdego słoika wrzucić po 1 listku laurowym, ½ łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek czarnego pieprzu. Następnie przełożyć grzyby z cebulą w sosie pomidorowym, delikatnie mieszając odwrotną stroną łyżki, aby usunąć pęcherzyki powietrza z sałatki, a na koniec delikatnie ucisnąć.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut, od zagotowania się na małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 500 ml.

Smacznego.