Torcik budyniowy z sucharków
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
29 dag sucharków (1 opakowanie)
ok. 1 szklanka mleka Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 20 dag masła Polewa czekoladowa z orzechami: 10 dag czekolady mlecznej (z orzechami laskowymi) 5 dag gorzkiej czekolady (90%) 7 łyżek mleka 1 łyżka masła |
Sposób wykonania: |
500 ml mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budynie waniliowe, mąką ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukier waniliowy. Całość dokładnie razem wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Zagotować, cały czas mieszając i chwilkę jeszcze razem pogotować. Do gorącej masy dodać masło i dokładnie razem rozmieszać (łyżką lub mikserem), aby masa się połączyła. Do talerza wlać mleko, maczać w nim sucharki (z dwóch stron, ale bardzo krótko) i ułożyć na dnie średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć 7 łyżek gorącej masy budyniowej i rozsmarować, potem kolejną warstwę sucharków maczanych w mleku, znowu 7 łyżek masy budyniowej, i tak do wykończenia składników. Na górze rozłożyć pozostałe sucharki i pozostałą masę budyniową. Całość włożyć do lodówki na 24 godziny. Czekolady połamać na kawałki i przełożyć na patelnię. Dodać mleko i masło. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gdy polewa lekko ostygnie, rozsmarować na górze torcika i odstawić na kilka godzin. Smacznego. |