Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.
Ananasy pokroić w kostkę. Do soku z ananasów dolać wodę, tyle, żeby w sumie było 900 ml płynu. Szklankę płynu odlać i rozmieszać w niej budynie śmietankowe. Pozostały płyn zagotować, i do gotującego się wlać rozmieszane budynie. Chwilę pogotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Do gorącej masy dodać kawałki ananasa. Razem wymieszać i wyłożyć gorącą masę ananasową na biszkopt.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej lekko tężejącą cytrynową galaretkę i razem wymieszać. Gotową bitą śmietankę wyłożyć na ostudzoną masę ananasową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach białą czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.