Inny pomysł na karczek, nie kotlety, nie pieczeń, lecz rozbite płaty mięsa pod aromatyczną pierzyną z cebulki, pieczarek i jabłuszek. Całość duszona w towarzystwie aromatycznych przypraw: liści laurowych, ziarenek jałowca i goździków. Pięknie pachnie w całej kuchni jak się dusi i jeszcze lepiej smakuje - polecam :)
Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić. Na patelnię wlać 5 łyżek oleju i rozgrzać. Karczek oprószyć solą, pieprzem i zrumienić z dwóch strona na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do rondelka wlać pozostały olej, rozgrzać i zeszklić na nim cebulę. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, oprószyć solą, pieprzem i razem smażyć. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać pod koniec smażenia do pieczarek. Na koniec dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, imbiru, tymianku i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć na zrumieniony karczek. Z boku karczku położyć ziarenka jałowca i goździki, a na górę liście laurowe. Podlać około ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.
Podawać z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.