Piernik z dodatkiem zdrowej dyni, rodzynek i orzechów włoskich. Całość polana błyszczącą polewą czekoladową i udekorowana cukrowymi, białymi śnieżynkami :) Ciasto szybkie, dobre i pięknie prezentuje się na świątecznym stole :)
Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku. Orzechy włoskie pokroić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, sodą oczyszczoną, kakao do ciast, przyprawą do piernika, cynamonem, szczyptą mielonych goździków i kurkumy oraz olej, śmietankę i miód. Całość razem zmiksować. Na koniec dodać dynię, orzechy włoskie i rodzynki. Ponownie razem wymieszać i wylać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę gorzką połamać i przełożyć do rondelka. Dodać śmietankę, mleko i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Całość razem podgrzewać na małym ogniu i mieszać do połączenia się składników. Ostudzony piernik z dynia polać polewą czekoladową i udekorować cukierkami.
Smacznego.