Wodę zagotować. Do ciepłej wody dodać cukier i sól, dokładnie razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki.
Do dużego, wyparzonego i suchego słoika przekładać plasterki buraków z plasterkami czosnku i przyprawami: liśćmi laurowymi, goździkami, ziarenkami ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i kolendry. Tak przygotowane składniki zalewamy ostudzoną wodą, na górę kładziemy piętkę razowego chleba i dociskamy do buraczków.
Słoik zakrywamy gazą i odkładamy na około 7 dni w ciepłym miejscu.
Gotowy zakwas buraczany przecedzić i przelać do wyparzonych małych słoiczków lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce.
Zakwas jest pyszny i ma piękny purpurowy kolor. Nadaje się do bezpośrednio picia jak również do wigilijnego barszczu. Dodaje się go do barszczu na koniec gotowania.
Smacznego.