Przepisy Extra

Aromatyczny zakwas buraczany do picia i do wigilijnego barszczu

Składniki:

750 ml wody (przegotowanej, zimnej)
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżki soli (kamiennej niejodowanej do przetworów)
50 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
3,5 gram czosnku (6 dużych ząbków)
2 liście laurowe
2 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
4 ziarenka czarnego pieprzu
4 ziarenka kolendry
1 piętka chleba żytniego

Sposób wykonania:

Wodę zagotować. Do ciepłej wody dodać cukier i sól, dokładnie razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki.

Do dużego, wyparzonego i suchego słoika przekładać plasterki buraków z plasterkami czosnku i przyprawami: liśćmi laurowymi, goździkami, ziarenkami ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i kolendry. Tak przygotowane składniki zalewamy ostudzoną wodą, na górę kładziemy piętkę razowego chleba i dociskamy do buraczków.

Słoik zakrywamy gazą i odkładamy na około 7 dni w ciepłym miejscu.

Gotowy zakwas buraczany przecedzić i przelać do wyparzonych małych słoiczków lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce.

Zakwas jest pyszny i ma piękny purpurowy kolor. Nadaje się do bezpośrednio picia jak również do wigilijnego barszczu. Dodaje się go do barszczu na koniec gotowania.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Słyszałam właśnie o kiszeniu buraków ze skórką, zrobię tak w przyszłym roku. Dziękuję pięknie za cenne porady. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Dorota [2016-12-21 11:12:08]
Zakwas buraczany kiszę i piję od dwóch lat. Ma wiele wartości odżywczych, a także właściwości oczyszczające i odkwaszające organizm. Przepis na zakwas mam podobny jak powyżej, lecz buraczki kroję ze skórką po dokładnym wyszorowaniu miękką szczoteczką . Czosnek dodaję z łupinkami zgnieciony lekko trzonkiem noża. Piętkę żytniego chleba wkładam w kawałek podwójnie złożonej gazy i zawiązuję nitką, a to po to, żeby po rozmoknięciu chleb nie zmętniał cieczy.
Maria [2016-12-20 21:37:18]
Proszę bardzo :) Mam nadzieję, że się dobrze ukiszą i wigilijny barszczyk będzie smaczny :) Błogosławionych Świąt! :)
Dorota [2013-12-21 23:19:26]
Dziękuję za przepis . Moje buraczki już sie kiszą . W sam raz na Święta . Pozdrawiam.
Barbarka [2013-12-13 12:49:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.